28 września 2011

Jabłkowe muffiny z müsli. Dzień jabłka.



Jabłka mamy teoretycznie cały rok. Ale j a b ł k a, takie prosto z drzewa mamy tylko na jesień. Soczyste, chrupiące, pachnące jesiennym słońcem.
Dobre 'na surowo' jak i w wersji lekko podpieczonej. A więc szarlotka? Niekoniecznie... ;)
Tym więc sposobem, przed państwem muffiny. Jak na Dzień Jabłka przystało - jabłkowe. :)



Jabłkowe muffiny z müsli

Składniki:
1.5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju
cukier wanilinowy
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki müsli
garść płatków migdałowych
2 jabłka

Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. W oddzielnym garnuszku wymieszać roztrzepane jajka, mleko oraz olej. Wlać do składników suchych i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać, po czym przelać ciasto do foremek. Piec 30min. w temperaturze 200º.



2 komentarze:

  1. Jabłkowe babeczki,pycha!
    Dobre na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja znam te babeczki! :) Są mocno W DECHĘ! :))

    OdpowiedzUsuń